zaterdag 1 mei 2010

Marktwerking: vraag en aanbod.

Met mijn vriendinnen heb ik regelmatig gesprekken over mannen. Een wederkerend thema zijn mannen. We zijn gek op ze maar ook ons grootste punt van frustratie. Telkens weer vragen we ons af: wat willen mannen? Ik weet het, de vraag: Wat willen vrouwen? is veel uitdagender echter probeer ik aan het einde van mijn blog de centrale vraag te beantwoorden. Aangezien nog geen man of vrouw in de geschiedenis van de mensheid verder is gekomen dan een poging deze vraag te beantwoorden moest ik me er nog maar niet aan wagen. Zelfs zo’n volhardend en eigenwijs drollenhok als ik niet.

Dus goed: Wat willen mannen? Iedere vrouw heeft daar een mening over. Uiteraard want vrouwen doen graag het denkwerk voor mannen. Alsof ze dat zelf niet kunnen. Typisch dat we van alles aan hun overlaten, variërend van de kliko aan straat zetten tot het land besturen. Maar zelf denken? Nee, dat doet je vrouw wel. Vandaar dat vrouwen er heilig van overtuigd zijn dat ze vrouwen mannen heeeeeeelemaal uitgedokterd hebben.

Wat vrouwen denken dat mannen willen (een greep uit de collectie):
1. Sex.
2. Bier. Veel.
3. Voetbal. Aangevuld met praatprogramma’s over voetbal, F1 en ander sportgeweld.
4. Mannen willen alleen bloedmooie meiden, fotomodellen met grote tieten, platte buikjes en strakke fitnesskontjes die niet groter zijn dan maatje 34.
5. Mannen willen een typje die je wanneer je haar diep in de ogen kijkt je de binnenkant van haar achterhoofd kunt zien. Ze moet ook niet te zelfstandig zijn, mannen willen dat een vrouw hem nodig heeft.
6. Oppervlakkigheid geniet de voorkeur.
7. Een tweede moeder: iemand die voor ze zorgt, ze vertroetelt en alles wat zij laten slingeren achter hun reet aan opruimend.
8. Mannen houden van korte en bondige communicatie. Hou het simpel anders begrijpen ze het niet.

Goed we hebben nu de vraag in de markt gedefinieerd zoals vrouwen die in hun hoofd hebben. We laten de waarheidsgetrouwheid daarvan maar even in het midden. Laten we het aanbod dat vrouwen daar tegenoverstellen eens onder de loep nemen.
1. Sex is een extraatje. Die ene keer in de maand moet je verdienen en zal je zonder blikken of blozen ontzegd worden als je vrouw iets niet zint.
2. Bier kun je krijgen mannen. Maar reken op represailles als de hoeveelheid die je drinkt je vrouw tegenstaat. Sowieso zijn wij tegen bierconsumptie aangezien je er een bitter kwakje van krijgt. En die ene keer per jaar dat ze toegeeflijk is en dat voor je over hebben.
3. Alles wat met sport te maken heeft moet in principe gemeden worden. GTST, ONM, Days of our lives en andere romantische flauwekul moeten dit vervangen. Programma’s die ergens over gaan heet dat dan.
4. Zodra je getrouwd bent mannen gaat het overboord. Niks make-up en wat nou mooie kleding, een trainingsbroek zit veel lekkerder net als die grote witte omaonderbroeken van de Hema. Die strings zijn niet meer nodig, je bent al binnengehaald.
5. Ik wou dat ik kon zeggen dat we er over het algemeen prachtige, zelfstandige en intelligente vrouwen tegenover zetten maar helaas gaat dat vaker niet dan wel op.
6. Diepgang is cruciaal. Wanneer dit zich beperkt tot haar gevoelens, die van haar vriendinnen en die van alle soapacteurs van de afgelopen 20 jaar.
7. Kijk, dit doen vrouwen wel: opruimen. Uiteraard onder luid gekijf richting manlief. Want als hij na had mogen denken had hij zelf kunnen bedenken dat te doen. Evengoed zal hij het weten.
8. Over ALLES moet uitgewijd worden. Hoe onbelangrijker, hoe stompzinniger en hoe oninteressanter het onderwerp is, hoe meer tijd eraan besteed moet worden. Maar als ze ergens boos over is zal ze het niet zeggen. Dan is er ‘niks’. Om vervolgens 3 maanden later je man er alsnog mee om de oren te slaan. En al wil een vrouw iets gedaan krijgen, zal ze het niet vragen, ze manipuleert je wel de kant uit waar ze je wilt hebben.

Ik pak mijn abacus erbij en tel: 1+1=11. Wellicht vallen deze uiterst subtiele tegenstrijdigheden mij op wegens mijn marketingstudie. Het is immers een grond beginsel op mijn vakgebied: er is vraag ergens naar, het aanbod volgt. Soms een overschot of (zoals in dezen) een heftig tekort.

Probeer me altijd in te leven in de doelgroep, that’s how the mind of a marketeer works. Praat veel met mijn mannelijke vrienden hierover. En weet je, soms moet je je leveranciers even keihard wijzen op de realiteit. Want ze hebben niet altijd door hoe het echt in elkaar steekt. Dames, First of all: mannen kunnen prima voor zichzelf denken. Zij hebben hun eigen smaak en bepalen zelf wel wat ze wel of niet willen. Verder:
1. Sex is heerlijk en als je je best doet geniet je ook van dit intieme moment met je man en gebeurt het vaker dan eens per jaar. Met dingen als pikstraf heb je niet alleen jezelf maar werk je je man ook nog eens tegen je in het harnas. Daarnaast is het lager dan laag.
2. Veel mannen houden van een biertje. Jij houdt van een wijntje, of zoete rommel als Pisang Ambon. Ieder zijn ding, dikke kans dat hij daar ook niet over klaagt.
3. Mannen houden van sport en kijken dit graag met hun vrienden. Laat ze lekker. Zorg dat er pils en snaaieritus is en licht je hielen, ga lekker met je vriendinnen op stap.
4. De vrouwen die echt denken dat mannen het slankheidideaal bedacht hebben, hebben ongetwijfeld een Botox injectie of 3 teveel gehad. Meiden, wij houden toch ook niet allemaal van die dikke spierbonken? Nou dan, smaken verschillen.
5. Een nijpend tekort aan IQ punten is niet sexy. Niet bij mannen, niet bij vrouwen.
6. Mannen verwachten een vrouw die emotioneel volwassen is. Die met haar gevoel kan omgaan en het kan uiten. Is dat niet wat wij ook verwachten?
7. Zorgzaam is altijd fijn, je man zorgt ook voor jou. Jullie zijn niet elkaars sloof, nee je past op elkaar omdat je oprecht wilt dat de ander het goed heeft.
8. Mannen houden echter wel van duidelijkheid. Heldere communicatie, zonder manipuleren of het één zeggen en iets anders bedoelen. Wij vrouwen roepen altijd dat je relatie staat of valt met goed communiceren. Dat werkt 2 kanten op. Dat betekent dus niet dat hij jouw mening herhaalt maar dan met een diepe stem. Manipuleren is not done.

Dames, ik weet dat we graag tegen de realiteit ingaan en omslachtig bezig gaan maar wat mannen willen is niet zo moeilijk zolang je je hoofd gebruikt. Liefst vaker dan eens per maand.

©Nicole de Geus 01-05-2010

1 opmerking: